söndag 30 november 2014

En eftermiddag vid Sand, Tredje och Fanbyviken


I några dagar är jag i Husum och passar "Palle". Idag tog jag mig en tur vikarna runt. Några grader kallt, den grå himlen skingrades sakteligen


Sandvika

 Is

Sandvika

Tredje vika

Tredje vika

Myren

 Rörigt i myren


Små stjärnor på myren

och små granar på myren

 Fanbyviken

Vinden la om

Solen som inte fanns, försvann


söndag 23 november 2014

Täcksberget


Idag blev det en tur till Täcksberget. Hade från början tänkt Balesudden, men min vandringskamrat föreslog berget och det var helt nytt för mig. Nu var det inte den bästa sikten men på vägen ut öppnade sig en smal strimma vid horisonten, en kort stund. Vägen var den samma som till Balesudden, vid Sör-Balesviken gick vi mot Köpmanholmen
Jag älskar det disiga, grå ljuset som faktiskt skiftar och mellan varven är fantastiskt vackert. Idag med det tunna snölaget blev det extra vackert. Uppe på berget var sikten obefintlig. Svårt att förstå att i bra väder att det går att se mil bort.
Ljuset förändrades och plötsligt var vi inne i den blå timmen.



Balesområdet väntar

Bodviken

Bodviken


Täcksberget

Täcksberget

Täcksberget

Sör-Balesviken

Bodviken

Hemvägen


måndag 17 november 2014

Himlen öppnar sig


Söndag, tid att fara hem. Morgonen var kritandes vit, diset lättade sakta. Den ljumma temperaturen vattnade upp isen på ån. Idag var det öppet där jag gick igår.

När jag kom till Lill-Sutsberg öppnade sig himlen över Marsfjället. Ett vidunderligt ljus och hela jag ville stanna kvar, skida ut över sjöarna och upp mot fjället. Nu blev det bara en promenad ut på Västansjön innan jag for vidare till barnbarnen i Dalasjö.
"Mörresölia" mötte mig med ett helt fantastiskt vinterljus, som i januari under några timmar mitt i dagen.

Det är lite svårt att utröna i dimman och i det hoptryckta formatet bestämma exakt vilka toppar det kan vara. kan vara Girifjället till höger, men det kan också vara Risfjället. Marsfjället till vänster.


Mitt vattenhål

Skansnäsån








lördag 15 november 2014

En disig dag i november

Jag har inte varit i stugan i Dikanäs sedan jag fyllt glycol i systemet och stängt av värmen. Ville gärna se om stugan innan riktiga kallvintern är över oss.
Jag hoppades på hyggligt väder, gärna klarväder, men diset och den grå himlen har hängt över mig från tidig morgon.
När alla nödvändiga göromål som att skotta, hämta vatten och bära in ved var utfört tog jag spö och maggot och for på fisksjön. Dagens väder brukar vara gott fiskeväder, kände tyvärr inte en enda fisk. Skönt var det i alla fall att vara ute. Skönt att höra tystnaden, känna den blöta vinden i ansiktet.
På vägen hem stannade jag till vid ån. har aldrig sett så många strömstarar där tidigare. Blir en tur dit i morgon igen med den större kameran.

Det blev inte så mycket av bilderna, tycker inte det är helt lätt med gråväder och dis.


Morgonljuset


Det enda som tyder på att jag fiskat

Sunnansjön

Vass

En av stararna



söndag 9 november 2014

Eftermiddagstur till Ögeltjärnsberget

Det grå diset skingrade sig och eftermiddagen blev fin. Carina och jag for till Ögeltjärnberget för att njuta av havets dragningskraft. På vägen upp stannade vi till vid Ögeltjärn, där solens sista stålar reflekterades i isen, medan dimman rullade in i skogen.
Uppe på berget uteblev färgerna, skymningen kom snabbt. Fantastiskt vackra tallar, växt  vindlingar och stammar som om de lackats.




  











Tidig tyst morgon vid Ottelandet

Jag har längtat så efter dessa tidiga tysta morgnar vid vattnet. Äntligen blev det av. I gryningen for jag till Ottelandet, gick genom den tysta skogen, bara den knarrande snön hördes under fötterna.

Vattnet var helt stilla, endast lätta krusningar på ytan. Det grå diset låg över havet och sikten blev sämre under morgonen. Alldeles tyst förutom en skrikande svanunge, som sannolikt tappat bort mor och far.
En båt kom sakta glidande in mot stranden med en man som la sina nät. På återvägen stötte jag på honom drickande kaffe vid strandkanten. En man från som flyttat ner från Kalix för kärlekens och havets skull.

En morgon som gav ro, tills jag på tillbakavägen trampade ner i ett surhål i skogen. Tog flera timmar innan jag hade värmen åter i foten. En annan erfarenhet är att det inte går att sköta den "lille" med vantar.  Med skinnvantarna har jag lyckats fixa till ISO 800 utan att lägga märke till detta. Ja, ja!!
















lördag 1 november 2014

Skags udde

Det känns som det var länge sedan jag var ute tidigt om morgonen. Idag blev det äntligen av. SMHI och Yr hotade med mulet och regn framåt förmiddagen och de svarta molnen låg hotande nära.

Halloween som det är, stod "Malengubben" i sin svarta skepnad och blickade ut över de mörka klipporna.

En strimma av färg vid horisonten färgade efter någon timme himmeln och dess moln mörkt blå och röda. Ett fantastiskt vackert ljus denna morgon. Guldglittret på klipporna varade endast någon minut.
Blandad flora med svartvitt och färg.














                                      
 




Island i februari

Island, ett land jag sett oerhört många fantastiska bilder ifrån under alla år. I perioder har jag haft en längtan av att fara dit och upple...