måndag 18 juli 2011

Spökskogen

Den skarpt markerade Balesudden är ett magnifikt sjömärke vid inloppet till Bäckfjärden. Bilvägen någon mil söder om Örnsköldsvik. Det är fem ganska tunga kilometrar till udden, stigen följer delvis havskanten och gör nu och då ordentliga stigningar för att komma till nästa vik. Attkomma till udden är värt varje steg. Utsikten över världsarvets norra del är fantastiskt. Idag hängde regnet i luften och sikten var något begränsad. Jag hann upp på udden innan regnet kom, vilket gjorde vägen hem lite halkig på våta stenar och rötter.

Jag besöker Balesuddens naturreservatet varje år för att se hur växtligheten förändras efter den intensiva branden, 2008. Branden har påverkat skogen på två sätt, dels genom höga flammor som dödat stora delar av trädkronorna och dels genom de rotskador som glödbranden orsakat och som också dödat de träd som undkommit själva lågorna. I från att det första året var varmt och svart grönskar gräs och mossor. I år frodas åter blåbärs, lingon och några hallonbuskar. Lövträden börjar skicka upp sticklingar och helt fantastiskt, mitt i det svarta fann jag hjortron.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Årets första tältnatt

  Ljuset återkommer, snön smälter i en rasande fart. Snön blir till vatten och marken är tung av vatten och porös snö. Fåglarna har vaknat t...